Minunile care se petrec in pantecele unei mamei pe parcursul celor 3 trimestre de sarcina

Fiecare femeie care se pregateste sa devina mama stie ca aceasta etapa a sarcinii este compusa din trimestre de sarcina. Asa cum zice si denumirea, vorbim despre trei mari etape prin care atat corpul viitoarei mame, cat si al bebelusului se dezvolta, sufera modificari si evolueaza. In acest articol ne propunem sa va vorbim despre cele trei trimestre de sarcina, insa accentul va cadea pe ultimul, pentru ca acesta este cel mai important din punctul de vedere al evolutiei sarcinii, fiind ultima etapa in care copilul se dezvolta cel mai mult.

Astfel, incepem cu primul din cele trei trimestre de sarcina. In aceasta perioada a sarcinii, ceea ce s-a depus in cavitatea uterina, se dezvolta in timp. Aceasta va lua ulterior forma placentei. Abia in a 4-a saptamana vorbim despre un embrion, iar acesta este vascularizat de cordonul ombilical. Totodata, inima incepe sa bata. In a 3-a luna, dimensiunea inimii se va tripla, iar miscarile active vor deveni foarte clare, veti putea vedea copilul miscandu-si bratele si picioarele pe ultrasunete, desi este posibil sa nu il simtiti inca.

In timpul celui de-al doilea trimestru de sarcina, fatul continua sa se dezvolte si incepe sa capete aspectul unei fiinte umane minuscule.

Din luna a 4-a, proportiile sale se ajusteaza si se formeaza toate organele, chiar daca unele, cum ar fi plamanii, nu sunt inca operationale. Glanda tiroida incepe sa produca hormonul cu acelasi nume, care este esential pentru cresterea sa. Apar parul si unghiile, iar atingerea este unul dintre primele simturi care se activeaza.

In cursul celei de-a 7-a luni, de la inceputul celui de-al treilea trimestru de sarcina, fatul deprinde unele din simturile sale de baza. Acum reuseste sa guste gustul mancarii primite prin lichidul amiotic. Vederea lui este mai dezvoltata, deoarece percepe variatiile luminii din exterior.. In cele din urma, viitorul tau bebelus iti poate percepe in mod distinct vocea sau muzica pe care o asculti. Daca simtiti presiune asupra abdomenului inferior, totul este normal: fatul incepe sa se aseze, cu capul in jos, fiind gata de a veni pe lume.

In luna urmatoare, fatul isi finalizeaza formarea: oasele se solidifica, pielea devine roz, unghiile sunt vizibile si, mai presus de toate, creierul si sistemul imunitar isi termina dezvoltarea, lucru care se intampla in saptamana a 32-a. La sfarsitul lunii a 8-a, este randul sistemului respirator si al ficatului sa devina operationale. De asemenea, in aceasta etapa parul copilului inca nenascut incepe sa creasca incetul cu incetul.

Sfarsitul celui de-al treilea trimestru de sarcina este, evident, un moment minunat. Fatul termina si isi rafineaza dezvoltarea finala, se antreneaza sa respire si castiga in greutate si forta pentru aventura nebuna care il asteapta: viata.

Leave a Comment